Comunicació

Articles de l'equip docent
Dilluns, 12 Març 2018 15:52

AICLE i la importància d'augmentar les hores d'exposició en llengua anglesa

El terme AICLE (Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres) fa referència a qualsevol activitat en què s’utilitza una llengua estrangera per ensenyar una, o parts d’una matèria no lingüística amb un doble objectiu: aprendre els continguts i simultàniament la llengua estrangera. Llengua i contingut s’ensenyen i aprenen alhora, de manera integrada.

Les avantatges d’utilitzar la metodologia AICLE són nombroses: En primer lloc, els alumnes augmenten la motivació per l’anglès ja que l’utilitzen en altres àmbits diferents de la pròpia immersió en anglès a l’aula. A l’Escola Mowgli també es parla en anglès a la classe d’art, al gimnàs i a l’hora de fer experiments de ciències.

Això permet reforçar els aprenentatges que s’estan fent en anglès tot i que, en les sessions d’AICLE sempre es prioritzen els continguts de l’àrea d’Educació Visual i Plàstica, de Psicomotricitat i de ciències. La llengua emprada hi té un paper secundari. És a dir, els alumnes no estan pendents de fer servir l’anglès perfectament sinó d’aprendre la matèria. D’aquesta manera, s’usa l’anglès en un context més real i els alumnes veuen la utilitat del seu aprenentatge. Fan servir la llengua per expressar-se, per relacionar-se i per comunicar-se. Per altra banda, l’aprenentatge es torna més significatiu i els continguts es poden assimilar més bé.

Amb la metodologia AICLE també es millora molt la fluïdesa de l’anglès sense afegir més hores de llengua a l’horari escolar (traient hores d’altres àrees) o extraescolar (omplint l’agenda).

A la nostra escola, hem incrementat les hores d’exposició a l’anglès a les següents sessions d'AICLE:  

JUNGLE GYM

A Educació Infantil fem les sessions de Psicomotricitat a través de l’activitat “Jungle Gym”. En totes les sessions la mestra especialista s’adreça des del primer dia i en tot moment als nens en anglès: fem cançons, jocs, propostes en aquesta llengua. La mestra de suport, que també hi és present, fa servir el català per tal que els nens se sentin còmodes i que la comunicació sigui el màxim de fluida. Les dues estan presents a les necessitats que el grup presenta, en les seves iniciatives o mancances, per tal de suggerir.

Aquestes estones són molt importants per al seu desenvolupament físic, emocional i social i per això creiem que és el lloc ideal per fer que l’anglès entri de forma natural i espontània.

ART CLASS

A partir de 2n de primària i fins a 6è treballem les arts plàstiques en anglès. En totes les sessions hi ha tres mestres presents a l’aula: la mestra especialista, el tutor del grup-classe i l’auxiliar de conversa nadiu. Les produccions artístiques van naturalment acompanyades de diferents produccions comunicatives, orals o escrites, afavorint un aprenentatge més competencial i global de l’anglès. En són alguns exemples el vocabulari específic, el treball de diferents autors, seguiment de passos o instruccions, descripcions, exposicions i explicacions de les seves creacions, etc. Aquesta organització ens permet combinar continguts de l’àrea de visual i plàstica amb el treball de la llengua anglesa, on la llengua s’integra com a part del procés i esdevé el vehicle que aprenem a fer servir en el sí d’un context real.

SCIENCE

A cicle superior de primària els alumnes fan les pràctiques de laboratori de ciències en anglès. Les sessions es fan amb mig grup classe, i dos mestres a l’aula: L’especialista d’anglès i un auxiliar de conversa nadiu. Els grups reduïts permeten fer pràctiques molt rigoroses, vivencials i totalment en anglès. Per tant, la metodologia AICLE garanteix que els nostres alumnes gaudeixin de sessions que motiven, amb sentit pràctic i real mentre parlen en anglès

Imma Solano i Sònia Salom

Calendari

Dil Dim Dic Dij Div Dis Diu
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
El lloc web http://escolamowgli.cat utilitza cookies pròpies i de tercers pel correcte funcionament de la pàgina web.
Vostè pot permetre el seu ús o canviar la seva configuració des del seu navegador sempre que ho desitgi.
Aquesta web no genera perfils. Trobarà més informació a la nostra política de cookies