Comunicació

Articles de l'equip docent
Dilluns, 29 abril 2019 17:06

El gust pels àlbums il·lustrats

L’àlbum il·lustrat es troba dins el gènere de la literatura infantil i juvenil i és una eina educativa que podem utilitzar com a recurs amb finalitats pedagògiques.

És un excel·lent recurs didàctic perquè en la seva lectura hi intervenen tots els sentits. A més, promou el diàleg, la trobada i el gust per l’art. Així ho afirmen les expertes en lectura i literatura infantil i juvenil Beatriz Sanjuan, Lara Meana i Olalla H. Ranz.

Aquesta mena de llibres “es transformen en petites joies per gaudir, expressar i comunicar a totes les edats”. Per a nosaltres, obrir un àlbum és com obrir un regal. En el moment en què el tenim a les mans es despleguen tots els sentits: la vista, el tacte, l’oïda, perquè s’explica en veu alta (en passar les pàgines, si té relleus o pop-ups...), l’olfacte per l’aroma de les pàgines i el gust per aquell dibuix. Un àlbum és una experiència molt vivencial, que connecta amb l’educació viva i activa i és una oportunitat pedagògica enriquidora, tant per als educadors com per a l’alumnat i les famílies. Els àlbums il·lustrats són un bon recurs perquè la imatge hi té molt pes i és imprescindible per entendre la història que s’hi explica. Les paraules ens ajuden a acabar d’entendre el què ens transmet la imatge, a desenvolupar l’esperit crític, a imaginar i, sovint, a ser més lliures.

Fa uns anys, els llibres destinats a infants tenien com a objectiu educar, donar normes o pautes socials i sempre acabaven amb una moralina. Amb el pas del temps, han anat evolucionant i la seva finalitat didàctica ha anat deixant lloc a la literatura i l’art. Actualment, els àlbums il·lustrats viuen una època de plenitud, ho demostra el protagonisme que se’ls dóna des de les pròpies editorials i llibreries i el gran nombre de títols que es publiquen anualment.

Com a mestres, creiem que és imprescindible que les biblioteques d’aula, d’escola, de casa, del barri o ciutat... estiguin plenes d’aquestes meravelles. És important la nostra presència com a model lector i, mica en mica, els infants aniran descobrint que poden desxifrar lletres i paraules i obriran les portes a mil històries i aventures. D’aquesta manera, des de les primeres edats estarem potenciant el gust per la lectura i les arts. Així doncs, també estarem afavorint el desenvolupament de les competències emocionals dels infants: posar paraules a tot allò que senten, sentir-se reflectits en personatges o situacions, jugar a ser...

Perquè cal aturar-se per contemplar el món, per contemplar les pistes i els detalls que amaguen les imatges. Un àlbum il·lustrat et convida a parar el temps, t’ajuda a ser reflexiu.

Us convidem a viatjar al món d’aquesta tipologia de llibres. Busqueu, remeneu, trieu, asseieu-vos en un lloc ben còmode i deixeu-vos portar.

Clara Gil i Laura Palet

More in this category: « El plaer de menjar sa

Calendari

El lloc web http://escolamowgli.cat utilitza cookies pròpies i de tercers pel correcte funcionament de la pàgina web.
Vostè pot permetre el seu ús o canviar la seva configuració des del seu navegador sempre que ho desitgi.
Aquesta web no genera perfils. Trobarà més informació a la nostra política de cookies