Comunicació

Articles de l'equip docent
Dilluns, 18 Desembre 2017 15:41

Hàbits pel rendiment escolar

Durant la infància és quan més ben capacitats estem per a adquirir els hàbits saludables que ens han d'acompanyar al llarg de la vida. Per tant, és essencial que els infants comencin des de ben petits a practicar hàbits saludables.

Diversos estudis conclouen que l'activitat física, un descans reparador, una bona alimentació i el benestar emocional ajuden a millorar el rendiment escolar i faciliten els aprenentatges.

Activitat física

Està demostrat que l'activitat física té una relació directa amb la millora del rendiment cognitiu. L'alumnat que practica activitat física obté nombroses millores en molts nivells de la seva vida quotidiana. Aquestes millores afecten el nivell psicològic i social, al nivell físic i, a més a més, al seu nivell cognitiu. S'afavoreix doncs, l'autoestima, la socialització, l'autonomia i l'adquisició de certs valors com: la constància, la perseverança, la humilitat, l'esforç, el treball en equip, la disciplina, la cooperació, la companyonia.

Descans

El descans és el temps que dediquem a compensar l'esforç i a recuperar l'equilibri físic i psíquic. Tots entenem el cansament físic però també existeix el cansament mental, produït per un esforç intel·lectual, i l'emocional, generat per la gestió de les emocions i la resolució de conflictes. La fatiga que ens produeixen aquests cansaments es pot recuperar a través d'una bona alimentació i d'un descans de qualitat, especialment el son.

Diversos estudis demostren que el son té un paper fonamental en l'assoliment d'aprenentatges perquè hi ha parts del cervell que són més actives mentre dormim, en aquest període són capaces d'assimilar la informació rebuda durant el dia. Els experts asseguren que dormir bé, ens fa recuperar l'energia del cos, millorar la memòria i el rendiment cerebral.

No només descansem quan dormim. Hi ha altres activitats que ens poden aportar un benefici similar: escoltar música, passejar, parlar en família o simplement canviar d'activitat.  

Alimentació

Una dieta equilibrada és important perquè els infants rendeixin bé a l'escola, en l'esport i els vagi millor al llarg de la vida. Per aquest motiu, cal ser conscients que fer cinc àpats al dia és la millor manera de aportar l'energia necessària per créixer i rendir adequadament en tots els àmbits de la nostra vida.

Si els àpats s'acostumen a produir en el mateix horari, ordenem el nostre cos i les seves necessitats queden cobertes per a un bon funcionament físic, cognitiu i emocional.

Benestar emocional

L'estrès, tot i tenir una funció adaptativa per a l'ésser humà, també pot ser un element traïdor. Un nivell adequat d'estrès ens ajuda a activar-nos en moments d'emergència i a actuar o pensar més ràpid. Però en excés ens aporta tot l'efecte contrari, ens bloqueja i empitjora el nostre rendiment.

Els infants també poden patir estrès, només cal que les exigències del seu entorn siguin majors que la percepció de les seves capacitats. Per exemple, tenir molts deures o exàmens en una setmana, o fer moltes activitats en un dia, entre d'altres, pot crear estrès als nostres fills, i conseqüentment, fer disminuir el seu rendiment cognitiu i acadèmic.

Per tant, és important que adaptem les activitats i les exigències de l'entorn a les capacitats dels nens i nenes, evitant la sobreocupació d'activitats escolars i extraescolars.

 

A l'Escola Mowgli donem importància als hàbits comentats anteriorment. Per exemple, en l'àmbit d’Educació Física, el del Coneixement del Medi i en les activitats extraescolars esportives es promou la pràctica d'activitat física per a la millora de la salut física i cognitiva. També es parla dels hàbits,  com les hores de son, s'explica què li passa al nostre cos quan practica esport, quins menjars són saludables i quins no ho són tant, etc.

Tot i això, cal evitar que les activitats diàries dels infants (de casa, d'escola, els extraescolars o les de lleure) els fatiguin en excés, ja que els pot produir somnolència, baix nivell d'atenció, dificultats per a memoritzar o, fins i tot, mostrar conductes inadequades.

Per altra banda, veiem que hi ha una estreta relació entre el descans, el rendiment i el benestar. Per tant, un bon descans és imprescindible perquè els vostres fills comencin la jornada escolar en condicions òptimes.

Per ajudar als vostres fills a tenir un descans reparador (Generalitat de Catalunya, 2016), convé:

 • adquirir hàbits de descans saludables.
 • alleugeriu-los les situacions tenses.
 • faciliteu-los estones de descans al llarg del dia, sense activitats programades.
 • eviteu l'excés d'activitats extraescolars, que no acabin massa tard.
 • fomenteu uns horaris regulars per anar a dormir i llevar-se.
 • promogueu rutines relaxants per acabar el dia.
 • procureu que no sopin aliments de digestió lenta o begudes excitants.
 • eviteu l'ús d'aparells electrònics una hora abans d’'nar a dormir.
 • distribuir les hores de son segons l'edat:
  • nadons (fins 4 mesos)=14-17 hores al dia
  • lactants (dels 4 mesos a l'any)=12-15 hores al dia
  • entre 1 i 4 anys=11-13 hores al dia
  • entre 4 i 6 anys=10-11 hores al dia
  • entre 6 i 12 anys=9-11 hores al dia

En relació als hàbits alimentaris, és important seguir els cinc àpats diaris, i mirar de fer almenys un àpat al dia amb els nostres fills, i que aquest es moment sigui íntim i familiar. De la mateixa manera, la dieta ha de ser equilibrada i variada.

Guillem Piñero, Cristina Méndez i Laia Sellarès

Calendari

Dil Dim Dic Dij Div Dis Diu
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
El lloc web http://escolamowgli.cat utilitza cookies pròpies i de tercers pel correcte funcionament de la pàgina web.
Vostè pot permetre el seu ús o canviar la seva configuració des del seu navegador sempre que ho desitgi.
Aquesta web no genera perfils. Trobarà més informació a la nostra política de cookies